Metale ciężkie

Aluminium:

– sole aluminium używane są do nawożenia roślin
– aluminium dodawane jest do wody w wodociągach
– wiele proszków do pieczenia zawiera aluminium
– pożywienie gotowane w aluminiowych garnkach absorbuje dużo tego pierwiastka
– niektóre suplementy – minerały w płynie – zawierają aluminium
– jest to składnik aktywny w wielu antyperspirantach

Podwyższony poziom aluminium we włosie odzwierciedla obciążenie ciała.

Alergie

Definicja alergi Pojęcie alergii nie jest tylko często używanym, modnym hasłem, oznacza również duży, do dziś ledwo zwalczany problem naszych czasów. Szeroko w świecie obserwowany wzrost zapadalności na alergie jest tak oczywisty jak zanieczyszczenie atmosfery, wymieranie lasów czy inne zjawiska będące efektem rozwoju cywilizacyjnego, który prawdopodobnie przyczynia się do zwiększonej liczby zachorowań. Świat, w którym [...]

Wirusy

Wirusy to najmniejsze czynniki chorobotwórcze, zawierające materiał genetyczny otoczony kapsydem białkowym i infekujące wszystkie formy życia, niezdolne do namnażania się poza komórką pełniącą rolę gospodarza. Są one jednym z najbardziej rozpowszechnionych i zróżnicowanych rodzajów patogenów, zdolnych do powodowania różnorodnych chorób u ludzi. Wirusy nie mają struktury komórkowej, własnych układów metabolicznych, ani nie zawierają organelli. W [...]

Bakterie

Ludzki organizm obciążony bakteriami manifestuje swój stan różnymi objawami. Należą do nich różnego rodzaju infekcje, stany zapalne, biegunki, zaparcia, problemy skórne, różnego rodzaju bóle ale też gorączka. Dzięki testom biorezonansowym szybko, sprawnie ale bezdotykowo i bezboleśnie można sprawdzić co jest przyczyną takiej sytuacji. Po wykryciu przyczyny działając szybko i bezpośrednio skuteczne wygasza się częstotliwość wykrytej [...]

Dieta

Otyłość

Wbrew obiegowej opinii, człowiek nie składa się z tego, co zjada. Ludzki organizm składa się z tego, co wchłania, gdyż sporą część zjedzonego posiłku po prostu wydalamy ze stolcem. Toteż, choć jest to warunek sine qua non zdrowia, prawidłowe odżywianie nie gwarantuje, że organizm z pożywienia pozyska wszystkie potrzebne substancje, zaś niepotrzebne nie wnikną doń w sposób niekontrolowany,

Konserwanty

Chemiczne „E” dodatki czyli „smakowite” dodatki do codziennych posiłków W ciągu roku, przeciętny człowiek z kraju wysoko uprzemysłowionego spożywa około 2 kg dodatków do żywności. W zasadzie wszystkie dodatki znajdujące się na liście „E” są przebadane i uważane za względnie bezpieczne w użyciu, przynajmniej przez wyspecjalizowane instytucje normalizacyjne UE. Podstawowym zagrożeniem ich masowego stosowania jest [...]

Grzyby

Grzyby i choroby grzybicze

W mikrobiologii znanych jest około 100 rodzajów grzybów, które zdolne są do zarażenia i wywołania choroby u człowieka. Grzyby te są często spotykane w naturze. Znajdują się w glebie, roślinach, zwierzętach, w produktach gnijących, w produktach konserwowanych oraz we krwi.

Grzyby chorobotwórcze nie są wymagające w stosunku do warunków zewnętrznych i wszędzie dobrze rosną.

Borelioza

Borelioza jest zoonozą (choroba odzwierzęca) należącą do chorób odkleszczowych. Może być jednak przenoszona przez inne pasożyty, np. komary, wszy, pchły, meszki, muchy końskie, moskity i niektóre roztocza. Szacuje się, że minimum 2% komarów może przenosić boreliozę (rezultat badań ośrodka z Wrocławia sprzed wielu lat), ale nowsze doniesienia mówią nawet o 12% w Europie środkowej i wschodniej oraz 22% w endemicznych obszarach w USA.

Wywiad żywieniowy

Szczegółowy wywiad z pacjentem jest punktem startowym do kolejnych działań. Pozwala ocenić sposób żywienia pacjenta, wychwycić i zredukować popełniane błędy oraz wyeliminować złe nawyki. Dobrze poprowadzony wywiad uwzględnia uwarunkowania i czynniki takie jak: styl życia, nawyki żywieniowe, choroby, alergie, aktywność fizyczną, pracę zawodową. Pozwala on dostosować jadłospis indywidualnie do potrzeb i obciążeń organizmu pacjenta.

Badanie składu ciała

Aparat Bodycomp MF służy do wieloczęstotliwościowego pomiaru impedancji organizmu ludzkiego. Pomiar impedancji wykonywany jest przy częstotliwości: 5, 50 i 100 kHz i pozwala ocenić następujące parametry składu ciała:

  • masa tłuszczowa (w kg i %) – obliczana tylko przy 50 kHz
  • masa beztłuszczowa (w kg i %)
  • woda całkowita (w litrach i % )
  • woda pozakomórkowa (w litrach i %)
  • woda wewnątrzkomórkowa (w litrach i %)
  • masa mięśniowa (w kg i %)
  • masa komórkowa (w kg i %)
  • przemiana podstawowa (w kcal)
  • wskaźnik wzrostowo-wagowy (BMI)

Analizator posiada certyfikat CE0051 oraz spełnia wymagania dyrektywy MDD 93/42EEC w zakresie urządzeń medycznych.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH