Szczegółowy wywiad z pacjentem jest punktem startowym do kolejnych działań. Pozwala ocenić sposób żywienia pacjenta, wychwycić i zredukować popełniane błędy oraz wyeliminować złe nawyki. Dobrze poprowadzony wywiad uwzględnia uwarunkowania i czynniki takie jak: styl życia, nawyki żywieniowe, choroby, alergie, aktywność fizyczną, pracę zawodową. Pozwala on dostosować jadłospis indywidualnie do potrzeb i obciążeń organizmu pacjenta.
Metale ciężkie
Aluminium:
– sole aluminium używane są do nawożenia roślin
– aluminium dodawane jest do wody w wodociągach
– wiele proszków do pieczenia zawiera aluminium
– pożywienie gotowane w aluminiowych garnkach absorbuje dużo tego pierwiastka
– niektóre suplementy – minerały w płynie – zawierają aluminium
– jest to składnik aktywny w wielu antyperspirantach
Podwyższony poziom aluminium we włosie odzwierciedla obciążenie ciała.