DIAGNOSTYKA
Wszyscy wiemy, że lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Profilaktyka, zdrowy tryb życia, aktywność fizyczna, odpowiednie żywienie czy suplementacja nie zawsze wystarcza. Czasami niestandardowa diagnostyka odkrywa pewne nieprawidłowości. Każde niepokojące objawy, utrzymujące się jakiś czas, dokuczliwe, o nieznanym pochodzeniu powinny wzbudzić nasz niepokój i zmobilizować do diagnostyki. Nie należy ignorować bo zdrowie mamy tylko jedno.
Prawidłowe odżywianie nie gwarantuje, że organizm wchłonie potrzebne substancje a niekorzystnie działające wydali. Proces ten jest uzależniony od prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Obciążenie organizmu pasożytami, grzybami czy bakteriami skutecznie zaburza jego działanie. Również nie wszystkie spożywane produkty wpływają korzystnie na nasze zdrowie ponieważ zależy to od indywidualnych reakcji organizmu.
Diagnostyka obciążeń organizmu jest podstawą do przywrócenia sprawności układu pokarmowego a co za tym idzie właściwego funkcjonowania pozostałych organów.

Nadciśnienie a Kadm-pochodzi z metalowych rur i osadza się w nadnerczach. Składowanie wody pitnej w metalowych pojemnikach jest również niemądre. Woda wypłukuje wszystko z czym ma kontakt. Nie można zobaczyć tego co sobą zabrała, tak jak nie widać, że rozpuściła cukier lub sól. Kadm i inne metale rozpuszczają się w wodzie. Wraz z upływem czasu [...]

Doskwierające nam dolegliwości to sygnał, że w organizmie są obecne pewne obciążenia. Aby usunąć dolegliwości i złe samopoczucie należy pozbyć się przyczyn. Często jednak koncentrujemy się jedynie na eliminowaniu objawów. Walczymy z bólem, złym samopoczuciem, brzydkim wyglądem albo zapachem. Aby dolegliwości stawały się coraz słabsze i nie wracały należy wykryć i usunąć ich przyczyny. Lecząc tylko [...]

Aby utrzymać zdrowie na odpowiednim poziomie, ważne jest określenie współzależności między początkiem chorobotwórczym (rozwojem pasożytów) a siłami ciała i zanieczyszczeniem organizmu. Na utrzymanie należytej odporności organizmu największy wpływ mają: nasze emocje, tryb życia, przyzwyczajenia, odżywianie, wiek i klimat. Pasożyty (wirusy, mikroby i robaki) występują u wszystkich ludzi, lecz nie u wszystkich są źródłem choroby, a [...]

Aluminium:
– sole aluminium używane są do nawożenia roślin
– aluminium dodawane jest do wody w wodociągach
– wiele proszków do pieczenia zawiera aluminium
– pożywienie gotowane w aluminiowych garnkach absorbuje dużo tego pierwiastka
– niektóre suplementy – minerały w płynie – zawierają aluminium
– jest to składnik aktywny w wielu antyperspirantach
Podwyższony poziom aluminium we włosie odzwierciedla obciążenie ciała.

Definicja alergi Pojęcie alergii nie jest tylko często używanym, modnym hasłem, oznacza również duży, do dziś ledwo zwalczany problem naszych czasów. Szeroko w świecie obserwowany wzrost zapadalności na alergie jest tak oczywisty jak zanieczyszczenie atmosfery, wymieranie lasów czy inne zjawiska będące efektem rozwoju cywilizacyjnego, który prawdopodobnie przyczynia się do zwiększonej liczby zachorowań. Świat, w którym [...]

Stanowią pomost między organiczną materią nieożywioną a organizmami żywymi. Są to zakaźne, potencjalnie patogenne nukleoproteidy, atakujące komórki roślinne, zwierzęce i bakteryjne, zawierające jeden z dwóch kwasów nukleinowych DNA lub RNA. Nie mają budowy komórkowej i samodzielnej przemiany materii, wykazują zdolność do namnażania (powielania się) tylko w komórkach, do których wniknęły.
– Biologowie uznający wirusy za istoty żywe zaliczają je do organizmów bezkomórkowych.

W organizmie człowieka żyje ok. 2 kilogramów bakterii! W większości są niegroźne, a nawet przydatne, choć są i takie grupy bakterii, które mogą mieć wpływ na ryzyko zachorowania na określone schorzenia, a także na skłonność do tycia. Co trzeba wiedzieć o bakteriach bytujących w organizmie człowieka?
Człowiek jest skolonizowany przez ok. 2 tys.

Otyłość
Wbrew obiegowej opinii, człowiek nie składa się z tego, co zjada. Ludzki organizm składa się z tego, co wchłania, gdyż sporą część zjedzonego posiłku po prostu wydalamy ze stolcem. Toteż, choć jest to warunek sine qua non zdrowia, prawidłowe odżywianie nie gwarantuje, że organizm z pożywienia pozyska wszystkie potrzebne substancje, zaś niepotrzebne nie wnikną doń w sposób niekontrolowany,

Chemiczne „E” dodatki czyli „smakowite” dodatki do codziennych posiłków W ciągu roku, przeciętny człowiek z kraju wysoko uprzemysłowionego spożywa około 2 kg dodatków do żywności. W zasadzie wszystkie dodatki znajdujące się na liście „E” są przebadane i uważane za względnie bezpieczne w użyciu, przynajmniej przez wyspecjalizowane instytucje normalizacyjne UE. Podstawowym zagrożeniem ich masowego stosowania jest [...]

Grzyby i choroby grzybicze
W mikrobiologii znanych jest około 100 rodzajów grzybów, które zdolne są do zarażenia i wywołania choroby u człowieka. Grzyby te są często spotykane w naturze. Znajdują się w glebie, roślinach, zwierzętach, w produktach gnijących, w produktach konserwowanych oraz we krwi.
Grzyby chorobotwórcze nie są wymagające w stosunku do warunków zewnętrznych i wszędzie dobrze rosną.

Borelioza jest zoonozą (choroba odzwierzęca) należącą do chorób odkleszczowych. Może być jednak przenoszona przez inne pasożyty, np. komary, wszy, pchły, meszki, muchy końskie, moskity i niektóre roztocza. Szacuje się, że minimum 2% komarów może przenosić boreliozę (rezultat badań ośrodka z Wrocławia sprzed wielu lat), ale nowsze doniesienia mówią nawet o 12% w Europie środkowej i wschodniej oraz 22% w endemicznych obszarach w USA.

Szczegółowy wywiad z pacjentem jest punktem startowym do kolejnych działań. Pozwala ocenić sposób żywienia pacjenta, wychwycić i zredukować popełniane błędy oraz wyeliminować złe nawyki. Dobrze poprowadzony wywiad uwzględnia uwarunkowania i czynniki takie jak: styl życia, nawyki żywieniowe, choroby, alergie, aktywność fizyczną, pracę zawodową. Pozwala on dostosować jadłospis indywidualnie do potrzeb i obciążeń organizmu pacjenta.

Aparat Bodycomp MF służy do wieloczęstotliwościowego pomiaru impedancji organizmu ludzkiego. Pomiar impedancji wykonywany jest przy częstotliwości: 5, 50 i 100 kHz i pozwala ocenić następujące parametry składu ciała:
- masa tłuszczowa (w kg i %) – obliczana tylko przy 50 kHz
- masa beztłuszczowa (w kg i %)
- woda całkowita (w litrach i % )
- woda pozakomórkowa (w litrach i %)
- woda wewnątrzkomórkowa (w litrach i %)
- masa mięśniowa (w kg i %)
- masa komórkowa (w kg i %)
- przemiana podstawowa (w kcal)
- wskaźnik wzrostowo-wagowy (BMI)
Analizator posiada certyfikat CE0051 oraz spełnia wymagania dyrektywy MDD 93/42EEC w zakresie urządzeń medycznych.

Aparat BICOM - biorezonans Podstawy naukowe Metoda VOLA Pacjenci oczekują dziś skutecznej terapii i chcieliby już podczas pierwszego zabiegu poczuć zmianę. Chodzi tu przede wszystkim o pacjentów cierpiących z powodu bólu. Jeśli pacjent już przy pierwszym zabiegu poczuje ulgę, zdobywa zaufanie do terapii i do terapeutów. W związku z tym zadano sobie pytanie: "Jak można [...]

1. Czym jest nietolerancja:
Nietolerancja pokarmowa jest to niewłaściwa reakcja organizmu na składniki pewnych pokarmów. Długotrwałe choroby, o podłożu trudnym do zdiagnozowania, mogą mieć swą przyczynę w nietolerancji pokarmowej. Towarzyszy jej szereg nieprzyjemnych objawów i wiele przewlekłych zaburzeń ze strony różnych narządów. Najczęstsze objawy to: astma, bezsenność, biegunki, bóle głowy, bóle stawów,
Zgłoś się do nas i umów na konsultację
Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych do zdiagnozowania się w naszej placówce. Diagnoza jest niezobowiązująca. Szczegółowo wyjaśnimy na czym polega badanie i wskażemy dalszy sposób postępowania.