Nasza wiedza

Zapalenie błony śluzowej

Pobierz artykuł w wersji PDF Zapalenie błony śluzowej żołądka (inaczej katar lub nieżyt żołądka) jest schorzeniem, za które w większości przypadków odpowiedzialne są bakterie Helicobacter pylori. Nieżyt żołądka może przebiegać bezobjawowo bądź dawać objawy typowe dla chorób układu pokarmowego, np. ból brzucha, wymioty, brak apetytu. W jaki sposób leczyć zapalenie błony śluzowej żołądka?  Zapalenie błony śluzowej [...]

YERSINIA

Pobierz artykuł w wersji PDF Yersinia jako czynnik chorobotwórczy rozpowszechniona jest w przyrodzie nadzwyczaj szeroko. Wykryto ją w fekaliach wielu gatunków ssaków, ptaków, płazów, stawonogów, a także w warzywach (w tym okopowych), roślinach pastewnych, w glebie, kurzu i wodzie. Jednak środowiskiem tego czynnika chorobotwórczego i źródłem zachorowania człowieka są gryzonie. Zwierzęta te są bardzo podatne [...]

Wirusy – jak je sprawdzać i usunąć

Pobierz artykuł w wersji PDF Wirusy – trudne diagnostycznie patogeny będące przyczyną przebiegłych i często długotrwałych procesów chorobowych wcale nierzadko mylone z zupełnie innymi przyczynami. Od popularnej opryszczki po stany zapalne a nawet onkologiczne. Wirusy towarzyszą nam przez cały życie. Męczą przewlekłymi objawami o małym albo umiarkowanym natężeniu lub też pojawiają się cyklicznie jak tylko [...]

Chlamydioza

Pobierz artykuł w wersji PDF Chlamydia to Gram-ujemne bakterie wewnątrzkomórkowe. Mikroorganizmy te po wtargnięciu do ustroju przyczepiają się do komórek gospodarza, następnie wnikają do nich i tam się mnożą, a następnie rozprzestrzeniają drogą krwionośną. Najbardziej znane to chlamydia trachomatis oraz chlamydia pneumoniae. Chlamydia trachomatis to najważniejszy epidemiologicznie i klinicznie gatunek bakterii rodzaju chlamydia. Różne szczepy [...]

SALMONELLOZA

Pobierz artykuł w wersji PDF Salmonella to bakteria, która może powodować poważne zakażenia u ludzi i zwierząt. Tego rodzaju drobnoustroje często znajdują się w surowym mięsie, jajach, niepasteryzowanym mleku i innych produktach spożywczych. Zakażenie salmonellą może prowadzić do wystąpienia objawów takich jak gorączka, biegunka, nudności i wymioty. Na początku marca 2002 roku Inspektorat Weterynarii w [...]

GRONKOWIEC ZŁOCISTY

Pobierz artykuł w wersji PDF GRONKOWIEC ZŁOCISTY Gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus) jest jednym z najczęściej występujących zakażeń u ludzi. To gram-dodatnia bakteria występująca najczęściej w nosie, gardle i na skórze, która zwiększa ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób. Z tego właśnie powodu niezwykle istotne jest szybkie rozpoznanie zakażenia i wdrożenie odpowiedniej terapii. Gronkowiec złocisty stosunkowo często [...]

GLISTA LUDZKA – ASCARIS LUMBRICOIDES

Pobierz artykuł w wersji PDF Glista ludzka jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych pasożytów. Osobniki glisty ludzkiej to dwupłciowe, robaki obłe o kształcie wrzecionowatym i długości 20 - 40 cm. Cały rozwój glisty ludzkiej (od chwili połknięcia jajeczka przez człowieka aż do rozwoju w nim dojrzałego płciowo pasożyta trwa 72-76 dni). Czas życia glisty ludzkiej wynosi [...]

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH