Bakterie

Ludzki organizm obciążony bakteriami manifestuje swój stan różnymi objawami. Należą do nich różnego rodzaju infekcje, stany zapalne, biegunki, zaparcia, problemy skórne, różnego rodzaju bóle ale też gorączka. Dzięki testom biorezonansowym szybko, sprawnie ale bezdotykowo i bezboleśnie można sprawdzić co jest przyczyną takiej sytuacji. Po wykryciu przyczyny działając szybko i bezpośrednio skuteczne wygasza się częstotliwość wykrytej bakterii. Pozbawiony obciążeń organizm odzyskuje równowagę i powraca do zdrowia.

Do najczęściej wykrywanych bakterii w naszym gabinecie należą:

Pseudomonas aeruginosa czyli pałeczka ropy błękitnej

Wszechobecna w środowisku bakteria: występuje w wodzie, glebie, przewodzie pokarmowym a także na skórze ludzi i zwierząt. Może prowadzić do infekcji nie tylko skóry lecz również w obrębie gałki ocznej, ale też zakażeń układu pokarmowego i oddechowego, pęcherza i dróg moczowych, układu nerwowego, zapalenia ucha środkowego i zewnętrznego, zapalenia zatok, kości i stawów oraz zapalenie wsierdzia i osierdzia. Najczęściej wywołuje zakażenie u osób o obniżonej odporności. Należy do drobnoustrojów oportunistycznych, co oznacza, że wywołuje chorobę jedynie w sprzyjających warunkach związanych z osłabieniem odporności a rzadko u zdrowych osób. Bakteria ma minimalne wymagania co do substancji odżywczych i szeroką tolerancję warunków środowiska, w jakim się znajduje, produkuje również enzymy trawiące białka, co ułatwia jej wnikanie w głąb tkanek. Jest często oporna na wdrożone leczenie farmakologiczne.

Staphylococcus aureus czyli gronkowiec złocisty

To jedno z najczęściej występujących zakażeń u ludzi. Bakteria, która stanowi fizjologiczną florę bakteryjną błony śluzowej nosa, gardła i jamy ustnej, a także jelit, układu moczowo – płciowego. Zamieszkuje też różne obszary skóry u każdego człowieka. Pod wpływem zabiegów chirurgicznych, kosmetycznych, stanów zapalnych czy przerwania ciągłości błony śluzowej lub skóry szybko zasiedla podatne obszary. U osłabionych pacjentów powoduje zakażenia skóry i tkanek miękkich pod postacią czyraków, czyraków gromadnych, ropnych zmian wokół mieszków włosowych oraz innych ropnych zakażeń z często towarzyszącą gorączką, bólem czy świądem skóry. Zakażenia gronkowcem mogą być bardzo niebezpieczne i zagrażać życiu, jeśli wnikną głębiej w ciało, dostając się do krwioobiegu, stawów, kości, płuc czy serca. Bakterie gronkowca mogą przenosić się z osoby na osobę, rozprzestrzeniać się na przedmiotach, takich jak ręczniki, odzież, klamki do drzwi i sprzęt sportowy.  Osoby będące nosicielami tych bakterii i mające kontakt z żywnością, mogą go przenosić ze skóry na jedzenie. Rozmnażają się w pożywieniu i wytwarzają toksyny, które powodują choroby. Gotowanie pożywienia może zabić bakterie, ale nie pozwala pozbyć się toksyn bakteryjnych.

Salmonella

To rodzaj bakterii z grupy Salmonella enterica, inaczej zwana pałeczką paraduru. Wywołuje dolegliwości żołądkowo-jelitowe, czyli zatrucie i nadkażenia pokarmowe u ludzi i zwierząt. Jest niebezpieczne, gdyż mogą doprowadzić nawet do zakażenia narządów wewnętrznych  i chorób stawów. Po wniknięciu do organizmu, bakterie atakuje błonę śluzową przewodu pokarmoweg powodując ogólne osłabienie, bóle głowy i gorączkę a ze strony układu pokarmowego, np.: nudności, wymioty, brak apetytu, wzdęcia brzucha oraz zaparcia lub biegunki. Skórnie – najczęściej objawia się plamistą wysypkę na brzuchu i klatce piersiowej (tzw. różyczkę durową). Ludzie najczęściej zarażają się nią przez zanieczyszczoną wodę lub żywność.

Helicobacter pylori

Bakteria zaliczana do pałeczek, która zasiedla powierzchnię komórek nabłonkowych błony śluzowej części przedodźwiernikowej żołądka. Zwykle bakteria ta zagnieżdża się w żołądku, ale można ją również znaleźć na płytce nazębnej lub w kale. Zakazić możemy się poprzez używanie z osobą chorą wspólnych naczyń i sztućców, picie z tej samej butelkiJej, a także podczas pocałunków. Jej niekontrolowany rozrost zwiększa ryzyko wystąpienia zapalenia żołądka, a dalej może doprowadzić do powstania wrzodów, a nawet raka żołądka. Zazwyczaj w swoich objawach daje: wzdęcia, zaparcia, zgagę, odbijanie, ból brzucha, brak apetytu oraz mdłości. Czasem pojawiają się objawy ostrego nieżytu żołądka, do którego należą: niestrawność, nudności i wymioty, gorączka, bóle w nadbrzuszu (przypominające bóle wrzodowe), pogorszenie samopoczucia oraz biegunka.

Haemophilus influenzae czyli pałeczka grypy

Bakteria ta jest patogenem wyłącznie człowieka przenoszona drogą kropelkową lub przez bezpośredni kontakt z wydzielinami lub wydalinami. Wywołuje głównie zakażenia układu oddechowego m.in. ciężkie zapalenie płuc, ból gardła, zapalenie ucha środkowego u dzieci oraz zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Podstawowe objawy to: ból gardła, gorączka, zaburzenia połykania, ślinienie się. Haemophilus influenzae może również spowodować zapalenie tkanki łącznej, głównie u małych dzieci i najczęściej infekcja lokalizuje się w obrębie głowy i szyi.

Escherichia coli czyli pałeczka okrężnicy

beztlenowa bakteria należąca do rodziny Enterobacteriaceae. Wchodzi w skład fizjologicznej mikrobioty jelitowej jelita grubego człowieka oraz innych zwierząt stałocieplnych. Powszechnie występuje ona u ludzi i każdy jest jej nosicielem. Ponad to jest jednym z najczęstszych czynników zakażeń w szpitalu i poza nim. Przyczynia się do infekcji dróg moczowych, ropni wątroby, zapalenia otrzewnej, zapalenia dróg żółciowych, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych oraz zakażenia krwi i płuc. Najbardziej zagrożone zakażeniem są osoby starsze i te z obniżoną odpornością. Do zakażenia szczepami Escherochoa coli wywołującymi biegunki dochodzi poprzez bezpośredni kontakt z chorymi lub spożycie skażonej wody bądź żywności. Produkty, które mogą być źródłem zakażenia, to surowe mięso, mleko, nabiał, warzywa i owoce. Charakterystycznymi objawami są biegunka, często z domieszką krwi lub śluzu, kurczowe bóle brzucha, nudności, wymioty, brakiem apetytu, osłabieniem organizmu, podwyższoną temperaturą ciała, bólem brzucha. Zatrucie pokarmowe wiąże się z ryzykiem odwodnienia organizmu. Pierwsze objawy można zaobserwować już po upływie 12 godzin.

Streptococcus pneumoniae inaczej pneumok czyli dwoinka zapalenia płuc

Pneumokoki mogą wywołać ostre zapalenie płuc, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, zakażenie krwi (bakteriemia), uogólnione zakażenie krwi (posocznica, tzw. sepsa). Do zakażenia dochodzi, gdy bakterie przenikną przez nos czy gardło do dolnych dróg oddechowych skąd łatwo dalej dostają się do płuc czy nawet mózgu. Zakażenia pneumokokowe wszystkich grup wiekowych, choć najczęściej dotyczą małych dzieci oraz osób po 65. Wśród grup ryzyka wymienia się również osoby z zaburzeniami odporności oraz osoby cierpiące na choroby przewlekłe. Do grup zwiększonego ryzyka ciężkiego przebiegu zakażenia pneumokokowego zaliczamy dzieci urodzone przedwcześnie, osoby z chorobami przewlekłymi, takimi jak niedobory odporności, choroby układu krążenia, cukrzyca, choroby nerek i płuc oraz schorzenia neurologiczne. Do zakażenia dwoinką zapalenia płuc dochodzi drogą kropelkową poprzez kontakt z wydzieliną z dróg oddechowych osoby zakażonej. Zakażenia pneumokokami zazwyczaj pojawiają się w sezonie zimowym. Szacuje się, że nawet 60% osób może być bezobjawowymi nosicielami Streptococcus pneumoniae. Należy jednak pamiętać, iż nosiciele mogą stanowić źródło choroby dla innych osób. Do najczęstszych objawów zakażenia układu oddechowego przez Streptococcus pneumoniae zaliczamy kaszel, katar, gorączkę, osłabienie, dreszcze, ból gardła oraz brak apetytu. Zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych najczęściej objawia się silnymi bólami głowy, gorączką, sztywnością karku, nudnościami, wymiotami oraz światłowstrętem.

Campylobacter

Campylobacter wywołuje kampylobakteriozę – chorobę odzwierzęcą. Campylobacter to rodzaj bakterii, które mogą powodować chorobę biegunkową u ludzi. Potrafią długo przetrwać w środowisku. Stamtąd przenoszone są z wodą lub w glebie na zwierzęta hodowlane. Występuje u zwierząt rzeźnych, często u drobiu, któremu jednak specjalnie nie szkodzi. U ludzi natomiast może powodować biegunkę, bóle głowy, nudności, gorączkę, a nawet poważniejsze powikłania w postaci stanów zapalnych żołądka i jelit czy zapalenia stawów.  Jego nazwa oznacza „zakrzywione bakterie”, ponieważ zarazek zwykle pojawia się w kształcie przecinka lub litery „s. Przebieg choroby występuje w postaci zapalenia jelit lub zapalenia żołądka i jelit. Najczęściej do zakażenia dochodzi drogą pokarmową poprzez spożycie skażonej żywności (głównie niedogotowanego, niedopieczonego drobiu, niepasteryzowanego lub niewłaściwie pasteryzowanego mleka) lub wody.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH